Marrakech Travel Diary

Agitație. Haos. Oameni. Îmbulzeală.

Apoi urmează puțină liniște, cât să îți poți aduna energie pentru a pleca din loc încă o dată. Marrakech este un oraș al contrastelor.

După părerea mea, atunci când vorbești despre Marrakech sau Maroc, nu ai cum să nu trezești o urmă de îndoială în mintea persoanei din fața ta dacă aceasta nu a trecut la rândul ei prin experiența acelorlași locuri. Pentru mulți, un loc necunoscut, o cultură diferită și un continent nou pot fi înfricoșătoare, chiar fără o teamă bine documentată. Eu prefer să văd cu ochii mei ceea ce are de oferit un astfel de ținut și să mă întorc cu propria variantă a poveștii.

Noi am ajuns în Marrakech destul de aproape de miezul nopții, iar întunericul accentua cu succes temerile pe care astfel le-am adunat treptat de la fiecare persoană care se îngrijora pentru călătoria nostră. După o escală la Milano, suficientă pentru a ne începe dimineața cu o cafea bună, apoi cu un zbor cu o întârziere de 2 ore jumăte, am ajuns în final față în față cu semnul ce ne urează bun venit în arabă, încărcați cu entuziasm și curiozitate față de misteriosul Maroc.

.
Chiar și sub vălul întunericului, nu teamă a fost ceea ce am simțit, ci mai degrabă neastâmpăr. Deși cu toții eram prudenți, asta nu a fost din cauza amenințărilor pe care le-am fi putut întâmpina, ci mai degrabă pentru a savura cât mai mult din enigma orașului.
În prima seară, în încercarea de a ține pasul cu gazda care ne arăta drumul, nu am putut deosebi figurile oamenilor din Jamaa el-Fna, dar a doua zi am descoperit cu uimire cât de mulți dintre cei care bat străzile vechiului oraș sunt de fapt turiști.

Astfel, începând cu prima dimineață, orice îngrijorare a dispărut, iar de atunci în colo ne-am putut bucura de fiecare clipă. Pe lângă asta, căldura oamenilor, care ne-au așteptat la Riad cu un ceai marocan și mâncare de curând preparată, mi-a redat imediat acel sentiment frumos pe care doar călătorind îl poți simți. Nu ai cum să nu te îndrăgostești de acest oraș atunci când cunoști oameni atât de generoși.

Prima dimineață a adus și prima aventură prin străzile și piețele Marrakechului. După ce am servit micul dejun la Riad, am pornit spre piața Jamaa el-Fna în primul rând pentru a cumpăra o cartela cu internet de câțiva euro care ne-a fost suficientă pentru întreaga ședere. Chiar și cu Google Maps în mână și cu simțurile de orientare activate la maximum, prima încercare de a ajunge la Bahia Palace a însemnat un ocol al grădinii palatului în căutarea intrării, pe lângă care am trecut încă de la început, dar fără să ne fi dat seama.

Mit sau realitate? Localnicii te vor agasa să te întoarcă din drum spunând că palatul e închis, că ai greșit direcția sau se vor oferi să te îndrume.

Este adevărat, însă nu te vor face să te simți incomod și nici nu te vor “ataca” cu întrebări dacă le refuzi ajutorul. Te vor întreba de 2-3 ori iar apoi își vor pierde interesul dacă nu te oprești să le ceri lămuriri. Hărțile de pe telefon sunt destul de bune chiar dacă printre străduțe întortocheate te pot localiza mai prost, iar drumurile spre atracțiile turistice principale sunt destul de mari încât să nu ai probleme. Recunosc, și nouă ni s-a întâmplat să ne învârtim încerc timp de 15 minute pe niște străduțe înfundate, încercând să ieșim în piața mare, dar pentru câțiva dirhami/cenți merită să întrebi un copilaș, mai ales dacă ești în grabă. Recomandarea pe care și noi am primit-o este să întrebi o femeie, pentru că aceasta nu va aștepta nimic în schimb, însă dacă pentru atât de puțin poți bucura enorm un copil, de ce să nu profiți de ocazie măcar o dată?

 

Ce să vezi în Marrakech:

Piața Jamaa el-Fnaa
Medina Souks

Bahia Palace
Badi Palace
Saadian Tombs

Ali ben Youssef Medersa (închis până în 2020)
Jardin Majorelle
YSL museum
Le jardin Secret

 

Străduțele pe care ne-am rătăcit ascundeau un oraș mult mai liniștit, cu mai puțin trafic și cu copii care se jucau fotbal la o poartă imaginară.

Mit sau realitate? Trebuie să ai grijă cum te îmbraci.

Deși căldura din Aprilie nu se compară cu lunile de vară în Marrakech, cu toții ne-am pus problema hainelor. Una dintre convingerile unui călător este aceea de a respecta religia locului pe care îl vizitează, în cazul de față fiind vorba de islamism. Cu toate acestea, chiar și cu umerii și genunchii la vedere, nu vei atrage prea multe priviri curioase în timpul zilei din partea localnicilor, care deja s-au obișnuit cu numărul mare de turiști ce le trec străzile.

Micul dejun la Riad, puțin prea dulce pentru gustul nostru, a fost suficient pentru a ne da energie până la prânz și mai târziu. De obicei, la ora prânzului, ne opream la una dintre terasele din piața Jamaa el-Fna ori de pe lângă Souks pentru a mânca couscous și tajine, sau ceva mai internațional cum ar fi burgeri cu cartofi sau burrito. Recomandările mele sunt NOMAD, Café Des Épices, Cafe Kif Kif sau Roti D’or atunci când ești în Medina, iar Amal este un loc foarte simpatic în drumul spre grădinile Majorelle. Seara trebuie neapărat să încerci mâncarea de la tarabele din piața Jamaa el-Fna, iar dacă vei trece pe acolo vei înțelege de ce este de nerefuzat!

Noi am stat la Riad Lalla Aicha unde am avut parte de cea mai călduroasă primire.

Excursii

Marrakech nu este un oraș deloc mare, iar dacă ai deja fixate pe hartă locurile pe care vrei să le vizitezi îți va fi suficientă chiar și o singură zi pentru a vedea majoritatea atracțiilor turistice. Din acest motiv sunt și destul de multe oportunități de călătorie spre alte orașe ale Marocului cum ar fi Fes, Essaouira sau Casablanca, ori spre orașele de dincolo de munții Atlas, spre deșertul Sahara.

Toate excursiile pe care noi le-am făcut au fost alese cu ajutorul gazdei noastre de la Riad, aceasta fiind cea mai comodă și sigură variantă. Acum, dacă ar fi să refac această călătorie, aș încerca cu încredere și ofertele pe care le poți găsi online la prețuri mult mai mici. Încă de când am ajuns în stația de plecare am observat că agențiile turistice lucrează împreună pentru a-și maximiza randamentul, iar indiferent de ce companie alegi s-ar putea să ai parte tot de același șofer.

Unul dintre lucrurile pe care am vrut neapărat să le experimentăm a fost să traversăm munții Atlas. Chiar dacă nu am avut suficient timp pentru o excursie în deșert (ce durează 3 zile), o călătorie de o zi până la Ouarzazate ne-a satisfăcut dorința și am avut ocazia să vedem și renumitul oraș Aït-ben-Haddou. Peisajele au fost incredibile.

Înapoi în Marrakech, El Badi Palace.

Printre tarabele din Souk.

Mit sau realitate? Toate prețurile se negociază.

Într-adevăr, multe dintre prețuri se pot negocia acolo unde nu sunt afișate, însă nu te aștepta să negociezi plata la restaurante ori la supermarketuri. Sfatul meu este ca înainte să începi discuția despre preț să ai deja în minte suma pe care tu o consideri corectă și pe care ești dispus să o dai. Altfel, dacă începi negocierea și te răzgândești pe parcurs, sunt mari șanse să te trezești cu niște vorbe urâte aruncate la adresa ta și a tuturor turiștilor în general. Noi am primit recomandarea să începem negocierile la jumătate din prețul propus inițial, însă pe măsură ce am exersat, am aflat că putem tăia din preț și la mai puțin. Cifrele pe care le poți primi de la vânzători sunt diferite atât în funcție de persoană, cât și de momentul zilei. Dimineața poți găsi un preț mic, iar seara, la aceeași tarabă, poți da peste prețuri crescute de câteva ori. De asemenea, nu toți vânzătorii sunt dispuși să negocieze la prețurile pe care le propui tu, însă, în momentul în care discuția continuă este clar că te-ai apropriat de suma corectă.

Jardin Majorelle, YSL museum.

Medina Souks.

Mit sau realitate? Nu ai cum să scapi de vânzătorii care vor încerca constant să îți vândă ceva.
Dacă treci prin piața din Medina vei întâlni mulți vânzători în cale care te vor invita spre taraba lor, dar odată ce îi refuzi te vor lasă în pace. Sunt atât de mulți turiști în oraș încât pentru ei ar fi cu adevărat o pierdere de vreme să încerce să convingă un turist să facă cumpărături, decât să atragă un alt turist deja dispus să cheltuie dirhami. Pe de altă parte, odată ce ți-ai arătat interesul în produsele lor și ai început tocmeala pentru un preț mai bun, este puțin mai dificil să mai pleci fără să cumperi ceva (atât de convingători sunt).

Le jardin Secret.

More soon…