Jurnal de vară (Vamă)

Învață pentru petrecerea de după

Înainte de toate mă bucur doar că am terminat cu examenele, mă bucur că am scăpat de stres și de presiune, iar acum pot în sfărșit să profit de mult așteptata vară. Mă bucur mai tare că nu mai trebuie să mă pregătesc pentru vreun examen și mai puțin că am și intrat la facultate, iar de acest lucru ar trebui să se bucure oricine care a trecut prin stresul unui examen de admitere. Acum nu contează rezultatul, de el poți să îți faci griji mai târziu. Acum e momentul pentru puțină distracție, pentru petreceri, pentru festivaluri, pentru valuri, pentru munte sau pentru călătorii nebune. Dacă nu a fost cu noroc în acest an chiar nu-i capătul lumii, pentru că totul o să se termine cu bine!

Pot să zic că eram pregătit și de situația de a fi respins, chiar dacă am încercat să-mi păstrez optimismul până la capăt. După atâta pregătire nu are cum să nu înceapă să apară și gândurile negative când vezi că progresul este mic sau când nu faci chiar bine la simulare. Mă gândeam că un gap year o să fie ocazia perfectă să-mi iau responsabilitățile în brațe și să mă angajez temporar, să îmi dau examenele de engleză, să fac un curs de barista, să călătoresc în schimburi interculturale, poate să fac un EVS sau mai știu eu ce. Sunt atât de multe lucruri frumoase care se pot întâmpla într-un an de pauză încât nici nu știam ce variantă mi-ar conveni mai mult, să fiu admis sau să fiu respins? Bine, nici acum nu mă împiedică nimeni să nu fac ce mi-aș fi propus într-un an sabatic, dar realizez că șansele să reușesc sunt mult mai mici, mai ales în primul an.

Îmi aduc aminte că acum 4 ani, când eram în clasa a 9-a, cineva mi-a spus că nu mai vrea să facă facultate. Pe atunci am râs, mi-am zis că este o mare prostie, dar acum, după toate experiențele prin care am trecut în tot acest timp, încep să cred că acea persoană avea o oarecare dreptate. Cum să nu faci facultate? Uite așa, foarte bine, pentru că unii dintre noi se pot descurca și fără. Poți să-ți urmărești visul indiferent dacă ai o facultate în CV, doar că, fără niciun dubiu, drumul poate fi cu mult mai greu. Sunt atâtea domenii în care talentul este mult mai important decât informațiile teoretice, dar cu toate acestea o anumită educație este esențială. Asta nu înseamnă neapărat o facultate, ci înseamnă muncă, practică, internshipuri și multă ambiție, pentru că, până la urmă, totul are un preț, iar această libertate poate fi destul de costisitoare.

Destul despre facultăți, acum cea mai importantă întrebare este ce faci după ce ți-ai terminat toate treburile pe această vară?

Ca să petrec cum se cuvine, după alte 2-3 zile de stat acasă pentru a-mi reface bateriile (sau nu), am plecat în Vamă. Mi-am luat un prosop, shortul și prea puține haine de schimb și m-am îndreptat în fugă spre gară, neștiind nici câte zile o să stau. Până la urmă au fost cele mai bine petrecute 3 zile, alături de cei mai dragi prieteni. Eu nu am mai reușit să găsesc un alt loc care să îi adune pe toți la fel de ușor cum se întâmplă în Vama Veche, iar pentru asta sunt mai mult decât recunoscător. Mi-a fost dor de petrecerile până la răsărit, de nisipul fierbinte și de valurile spumoase, de care nu o să mă mai satur vreodată.

Îmi este clar că aceste 3 zile nu au fost suficiente, mai ales gândindu-mă că în următorul an nimic nu va mai fi la fel. Plecarea a fost cu mult mai aparte pe măsură ce mi-am dat seama că prietenii mei încep încet-încet să se mute pentru facultate, unul câte unul, prin cele mai începărtate colțuri ale lumii. Mă sperie gândul că această excursie s-ar putea să fie ultima împreună cu unele dintre cele mai apropriate persoane, dar voi încerca să profit cum pot mai bine de timpul rămas împreună.

Acum de abia aștept să mă întorc la mare și să-mi aduc aminte de aceste zile la care țin atât de mult.

 

Related Posts

Privacy Preference Center