Hot linen
Peste 30 de grade în termometre. Este cald la umbră, cu atât mai mult în soare. Deși până acum vara a venit cu multe ploi, n-ai cum să fi ignorat valul de căldură care a persistat în tot acest timp. În astfel de situații, dacă încă mai vrei să ieși din casă, cea mai bună soluție mi se pare inul.
Linen vs Cotton (sau cum să supraviețuiești unei veri fierbinți)
1. STRENGTH AND LONGEVITY
Inul este cunoscut drept cea mai rezistentă țesătură naturală, fiind de 2-3 ori mai rezistent ca bumbacul. În condiții de îngrijire optimă, bumbacul poate rezista până la 4-5 ani, pe când, după acest timp, inul de abia începe să se întindă. Acesta ar putea fi un motiv destul de întemeiat pentru a învesti în piese de calitate ce vor rezista ani la rând. Deoarece procesul de recoltare și producere este mai îndelungat în cazul inului, astfel se explică și diferența de preț.
2. TEXTURE
Inul este un material destul de gros, care inițial poate părea destul de rigid și aspru, dar prin purtare poate deveni mult mai flexibil și mai fin, fără a-și pierde proprietățile. Acele mici încrețituri și cute distincte inului, par a fi singurul dezavantaj al acestui material, de care vei scăpa însă cu timpul. Pe de altă parte, bumbacul este de la început destul de fin la atingere, iar rezistența lui este căpătată mai ales prin procesul de fabricație, prin rotirea mai multor fibre în fire și țeserea firelor în țesătură. Dezavantajul în acest caz este că planta de bumbac produce mici smocuri pufoase de fibre, pe care sigur le-ai mai observat pe hainele tale preferate și ți-au dat puține bătăi de cap. Scamele pe care constant încerci să le îndepărtezi vor apărea în continuare până când materialul se va distruge și nu va mai putea fi salvat.
3. WARMTH
Principalul motiv pentru care aș alege inul pentru cele mai călduroase zile este răspunsul acestuia în condiții de umezeală și zăpușeală. Inul poate absorbi o cantitate considerabilă de umezeală până să devină el însuși umed, în comparație cu bumbacul care se îmbibă cu apă imediat ce începi să transpiri. În astfel de situații, inul rămâne destul de uscat și nu-și pierde confortul. De asemenea, fibrele lungi de in au o conductivitate a căldurii ridicată, ceea ce le permite să scadă temperatura pielii cu care intră în contact, menținând corpul răcoros vara și încălzit iarna, mult mai eficient ca bumbacul.
Last note
Până la urmă, ambele fibre sunt suficient de confortabile și permit corpului să respire la temperaturi ridicate, însă dacă alegi inul te vei bucura de câteva avantaje în plus într-o zi arzătoare de vară. De ce să nu profiți de fiecare zi de vară pe care încă o mai ai la dispoziție până să înceapă din nou facultatea?
Ce port?
Tricou – Zara, Pantaloni – Zara, Teniși – Vans, Ceas – Daniel Wellington
În finalul articolului vei găsi și secțiuna de recomandări.
Fotografii realizate împreună cu Maxim Popescu.
I only use affiliate links to share my favourites.
