Cum îți alegi specialitatea și centrul de pregătire la rezidențiat

Cum îți alegi specialitatea și centrul de pregătire la rezidențiat?

Examenul de rezidențiat este una dintre cele mai importante etape din viața unui student la medicină, iar pe lângă stresul legat de examenul în sine există o presiune probabil și mai mare când se pune problema alegerilor pe care va trebui să le faci imediat după ce ai aflat nota. Dacă încă nu ai dat examenul de rezidențiat, te-aș sfătui încă să nu citești acest articol. Concentrează-te pe învățat și salvează-l pentru mai târziu. Poți citi acest articol înainte. Însă, dacă de abia ai dat examenul de rezidențiat și aștepți cu sufletul la gură repartiția, sper să îți fie de folos experiența mea în alegerea rezidențiatului din 2023.

Ai luat rezi, felicitări!!!!

În primul rând permite-mi și mie să te felicit! Ai luat rezi! Ai scăpat! Felicitări!! Ai trecut cu bine un pas foarte important în cariera ta, iar acum în sfârșit poți să răsufli ușurat. Bucură-te de zilele până la repartiție și relaxează-te, ieși în oraș cu colegii tăi sau poate chiar ieși din oraș pentru câteva zile (de obicei vei avea o săptămână liberă până la prima repartiție). Încearcă să profiți cât mai mult de aceste zile de liniște până se afișează clasamentul în funcție de note.

Clasamentul național

Seria nopților nedormite va începe cu afișarea clasamentului național. Aici încep cu adevărat ecuațiile și calculele pentru alegerea specialității. Din păcate valoarea absolută a punctajului de la examenul de rezidențiat nu te va ajuta foarte mult dacă nu ai o privire de ansamblu pe București sau pe țară. Probabil preferințele și, dacă pot să spun, “trendurile” când vine vorba de specialitățile populare la rezidențiat probabil nu se vor schimba dramatic de la un an la altul, ci mai degraba treptat. Însă, deși ordinea în care se vor lua specializările va rămâne aproximativ aceeași, totuși nu te poți baza pe faptul că o anumită poziție în clasament îți va aduce garantat un anumit loc la specialitate. În plus, ceea ce nu apare în statisticile cu ultimele note la rezidențiat în anii trecuți este numărul de posturi puse la bătaie. Ultima poziție din clasamentul de anul trecut va fi ultimul loc luat pe specialitatea și sub centrul universitar respectiv, fără a lua în calcul posturile scoase sub îndrumarea aceluiași centru universitar. Acest lucru poate fi extrem de util pentru cei care au un singur gând când vine vorba de specialitate și nu și-ar dori nimic altceva.

Un sfat foarte important ar fi să nu-ți alegi un post decât dacă ești 120% convins de specialitatea pe care o vei urma – atunci când îți alegi un post nu te vei mai putea răzgândi (sau cel puțin nu va fi ușor). În cazul în care îți iei un loc la rezidențiat și apoi te trezești că nu-ți place specialitatea pe care ți-ai ales-o (poate nu era ceea ce te așteptai sau nu ți se potrivește) poți să-ți schimbi specialitatea în funcție de nota la rezidențiat și clasamentul din anul trecut. Însă, în momentul în care îți alegi un post, pentru a schimba specialitatea va trebui să mai dai încă o dată examenul de rezidențiat pentru a putea lua alt loc.

Nu uita să arunci o privire peste locurile de la toate centrele universitare (de exemplu în București, indiferent ce facultate ai terminat, ai ca opțiune atât UMFCD cât și Titu Maiorescu, dar vor fi diferite centrele de pregătire) și să te gândești dacă merită să mergi în alt oraș pentru specialitatea mult visată. Deși există și posibilitatea de transfer de la un centru universitar la altul (dintr-un oraș în altul), cel mai bine te interesezi la un coleg cu 1 an mai mare care chiar a trecut prin acest proces – lucrurile nu sunt la fel de ușoare de la un centru la altul, de la o specialitate la alta, de la un coordonator la altul sau chiar de la an la an (mai ales că ai nevoie de aprobarea coordonatorului de la care pleci). Prin urmare, este foarte important să pui cu atenție în balanță cât de important este centrul universitar, specialitatea și ce sacrificii ești dispus să faci în cazul în care socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg (ca să ai mereu un plan B de pus în aplicare).

CONCLUZIE: Atunci când te pregătești de repartiția mare (alegerea specializării) trebuie să îți faci un top al specializărilor indiferent de șansele calculate pentru a prinde o anumită specializare – nu renunța nici la variantele pe care nu crezi că le prinzi, dar gândește-te și la câteva alternative oricât de sigur ai fi că ai avea un loc garantat.

 

Repartiția mare (alegerea specialității)

În ordinea punctajelor, de la mare la mic toți numără și se aleg rând pe rând specialitățile, “până n-o mai rămânea” niciuna. Sper că te-am convins deja ca în ziua repartiției să te prezinți cu o listă cât mai generoasă de opțiuni pentru a nu fi luat prin surprindere în momentul în care vei îți vei cere locul în lume. Totuși, nu lăsa extazul momentului să-ți fure gândurile pentru că va trebui să te mai concentrezi pe un lucru – poziția. O dată ce ți-ai ales specialitatea, fii atent ce loc ai luat (sau mai bine zis câte locuri au mai rămas după tine la specialitatea aleasă, în centrul de pregătire dorit). Acest lucru va fi extrem de util pentru alegerea coordonatorului la repartiția mică (alegerea centrului de pregătire).

Când vine vorba de alegerea centrului de pregătire și a coordonatorului (a spitalului de bază), cel puțin pentru specialitățile clinice (posibil și pentru cele chirurgicale, însă nu vă pot oferi eu informații despre acestea) prima împărțire importantă este tipul spitalului – acut sau cronic. Ca “reguli” în general valabile, la un spital acut vei vedea foarte multe patologii și situații, o diversitate cazuistică și vei învăța să te adaptezi repede situațiilor dificile, însă probabil vei avea gărzi mai grele și poate nu vei avea timp să aprofundezi partea teoretică, în timp ce la un spital cronic, poate nu vei avea parte de o varietate atât de mare a patologiilor (în funcție de specificul secției), dar vei avea gărzi mai ușoare şi vei lucra într-un mediu mai didactic, poate cu mai mult accent pe partea teoretică și alegerile bine justificate.

Pe de altă parte, fiecare centru de pregătire are un număr limitat de locuri pentru fiecare coordonator și, după cum probabil ai intuit deja, aceste locuri se ocupă tot în ordinea punctajului (vor apărea și listele cu numărul locurilor/coordonator după repartiția mare pe site-ul DSP). De aceea, în momentul în care începi să te interesezi de coordonator este foarte util să știi unde te situezi în clasamentul pe specialitatea aleasă și să adaugi și locurile scoase pentru rezidenții militari (repartiția mare se face separat pentru absolvenții de la medicină militară, însă repartiția mică se face pe aceleași locuri pentru toți rezidenții dintr-un centru/oraș).

Este bine să ai în vedere faptul că experiențele sunt diferite de la un spital la altul, fiind foarte important colectivul cu care vei lucra – însă nu uita că totul este subiectiv. Chiar și în cadrul aceluiași centru de pregătire, trebuie să ai în vedere faptul că fiecare rezident este repartizat unui alt îndrumător și poate avea experiențe total diferite față de colegul său. Indiferent ce coordonator îți alegi, sunt foarte multe variabile care îți pot influența experiența și poate nu țin de tine – de aceea în acest moment ideal ar fi să încerci să vorbești cu cât mai mulți colegi, de la centre și din ani diferiți, pentru a putea face pe de-o parte un top de preferințe, dar poate și mai important, pentru a tăia de pe listă locurile pe care preferi să le eviți. 

CONCLUZIE: Atunci când te pregătești de repartiția mică (alegerea centrului de pregătire) ar fi bine să știi deja de pe ce poziție decizi, ca să tai de pe listă centrele unde te-ai convins că nu vrei să ajungi și să ai totuși suficiente opțiuni pentru care ai putea opta.

Repartiția mică (alegerea centrului de pregătire)

După repartiția mică urmează ultimele zile libere – ai făcut tot ce a ținut de tine, ți-ai ales calea iar acum poți din nou răsufla ușurat(ă). Felicitări!!!! Viața ta se va schimba complet de la 1 ianuarie, dar toate lucrurile se vor așeza și îți vei găsi și tu locul odată cu toată satisfacția pe care ți-o va aduce acest nou început. Ce-i al tău este pus de-o parte!

Sper că sfaturile mele îți vor fi de folos atunci când te vei afla în fața tuturor acestor decizii. Lasă-te ghidat(ă) de ceea ce îți spune sufletul și nu asculta toate părerile subiective din jurul tău. Alege specialitatea care te va face pe tine fericit(ă)!

Best of luck – life gets so much better now!

Dacă ești la prima sesiune și ai ajuns aici din întâmplare, te invit să descoperi și acest articol.