5 Sfaturi Pentru Studenți La Prima Sesiune
Pentru că se apropie rapid sesiunea m-am gândit că ar fi momentul potrivit să împărtășesc lucrurile care m-au ajutat pe mine de-a lungul anilor și examenelor. Prima sesiune pentru studenți poate părea de-a dreptul înfricoșătoare, însă cu un plan bun și aceste 5 sfaturi poți trece peste orice. Cunosc foarte bine sentimentul de panică atunci când mai rămâne prea puțin timp până la primul examen și totul pare imposibil, de aceea sper să găsești și tu ceva util din experiența mea.
1. Muncește mai puțin
Multă muncă nu înseamnă rezultate mai bune, precum nu toate lucrurile aduc o valoare proporționată cu timpul pierdut. Asta este una din cele mai grele lecții pe care am încercat să o învăț de-a lungul anilor. Pentru mine a fost vorba despre timpul pierdut pentru notițele scrise de mână. Deși ador să-mi fac notițe cât mai ordonate, clare și structurate, mereu simt ca acest timp este irosit. În loc de asta, acum găsesc mult mai multă valoare în cititul cursurilor de mai multe ori sau parcurgerea lecțiilor subliniind cuvintele cheie.
Tranziția de la câteva teste în liceu la sesiunea din facultate este foarte abruptă. Materia de învățat pentru un singur examen este înzecit mai stufoasă. Ca student la medicină, de la examen la examen parcă se adună din ce în ce mai multe lucruri noi de învățat. Pe lângă asta, timpul e din ce în ce mai scurt. De aceea, acum poate fi timpul pentru o schimbare a felului cum înveți. Dacă la liceu era suficient să stai un weekend să înveți pentru un test, acum ar trebui să citești constant de-a lungul anului măcar pentru a știi orientativ despre subiectele cursurilor. În sesiune nu o să ai timp să îți faci și refaci notițele, de aceea e bine să te apuci din timp dacă acesta este modul tău preferat de a învăța. Prin urmare, trebuie să te antrenezi să fii eficient în tot ceea ce faci. Este ideal să îți găsești încă de la prima sesiune o metoda de învățat cu care să fii încrezător.
2. Găsește-ți locul
Atunci când vine timpul pentru studiu, e foarte important să știi de la început ce ai de făcut. Cu cât ai mai multe lucruri de decis, cu atât te vei obosi de la început mai tare (vezi aici). În oglindă, cu cât sunt mai puține, cu atât te poți apuca mai repede de treabă.
Pentru mine, una dintre cele mai grele decizii înainte de examene era din ce materiale voi învăța. Uneori pierdeam chiar zile frunzărind toate opțiunile până să mă apuc de studiu. Aceste decizii nu le poți evita decât după ce faci puțină cercetare, dar altele pot fi mult mai banale. Pentru mulți dintre noi începutul este cel mai dificil, de aceea trebuie să fie și cel mai simplu pas.
Astfel, primul lucru este să-și găsești locul potrivit având în vedere câteva caracteristici:
- Să fie accesibil, pentru că nu poți depinde de mersul la bibliotecă sau la cafenea toată sesiunea
- Să nu faci nimic altceva în acest loc, pentru că vrei să îl asociezi doar cu învățatul. Dacă înveți din pat este de așteptat să te ia somnul sau să vrei să deschizi telefonul, pentru că asta faci în fiecare seară înainte de culcare.
- Să nu fie chiar cel mai confortabil loc din casă, să îți aduci aminte să faci pauze de mișcare
3. Folosește-ți toate simțurile
Conform condiționării pavloviene, este foarte ușor să înveți obiceiuri noi atunci când poți asocia stimulii potriviți. Astfel, putem duce mai departe ideea creării contextului ideal de studiu și să ne asigurăm că profităm de toate simțurile. Pavlov a făcut un experiment pe câini și a asociat ora mesei cu zgomotul unui clopoțel. După un timp, acesta a devenit un reflex condiționat, iar cățelul a început să saliveze doar la acest stimul, chiar dacă nu își primea porția de mâncare. Pornind de la același principiu, și noi putem asocia învățatul cu alți stimuli atunci când vrem să ne pregătim de studiu. Astfel, prin asocierea stimulilor cu învățatul, putem găsi motivația necesară atunci când nu ne simțim productivi.
Sunet
Probabil, auzul este cel mai ușor de stimulat. Ai foarte multe opțiuni de playlist-uri de studiu din care să alegi la o simplă căutare. Eu prefer de obicei să ascult o singură piesă clasică pe repeat, cum e Experience de Ludovico Einaudi. Unii chiar susțin că muzica barocă ar fi ideală pentru a stimula productivitatea (vezi aici).
Culori
Dacă tot am menționat mai sus, putem folosi ca stimuli vizuali diferite culori. Poate fi vorba de mediul de studiu sau de adnotările de pe diferitele materiale, prin highlights și subliniere. Mie îmi place să aleg o singură culoare de bază și una secundară pentru lucrurile pe care le consider importante.
Miros
Nu în ultimul rând, un obicei pe care l-am descoperit recent a fost legat de stimulii olfactivi. Cine ar fi crezut că lumânările parfumate pot fi așa un mare ajutor?
Productivitatea nu ține de motivație, chiar dacă lipsa acesteia este cea mai mare problema de pe buzele tuturor studenților. Mai degrabă, productivitatea depinde de disciplină, iar tot acest proces te poate ajuta să creezi o rutină care să persiste.
Dacă îți plac cele 5 sfaturi pentru studenți la prima sesiune, atunci aruncă un ochi și pe Instagram unde mai vorbesc despre facultate:
4. Stabilește un program fezabil
De multe ori ne putem trezi că ne propunem lucruri imposibile. De exemplu, poți să treci prin toată materia și la final să constați că n-ai reținut nimic. În schimb, mai bine îți propui să parcurgi doar o parte din ce ai de făcut, dar la final să fii sigur pe ceea ce știi.
De fiecare dată când fac planul de studiu înainte de examene, îmi las mereu câteva zile de rezervă la dispoziție. Astfel, când nu țin pasul cu ceea ce mi-am propus, să nu am motive să intru în panică. Un sfat foarte bun, mai ales pentru prima sesiune, ar fi să îți faci un program pe ore de abia după câteva zile de probă. În caz contrar, totul va părea extrem de descurajator de-a lungul sesiunii, pentru că pe măsură ce trec zilele îți vei pierde energia și motivația de a învăța dacă socoteala de acasă nu se potrivește. Acest lucru te poate ajuta și să alegi o metodă eficientă cu timpul pentru a te pregăti de examen.
5. Ia o pauză
Pauzele sunt esențiale pentru productivitate, pentru a-ți reîncărca bateriile și a te concentra mai bine. Pe lângă asta, media de concentrare a oamenilor în general este mult mai mică decât crezi (mai ceva ca a unui peștișor auriu).
Creierul nostru este guvernat de diferite ritmuri și cicluri, fie că e vorba de veghe(trezire) sau somn. Avem o serie de cicluri ultradiene (cicluri care se repetă de mai multe ori într-o zi). Putem să ne gândim de la circulația sângelui, la bătăile inimii și pulsul, clipitul, secreția hormonilor, termoreglare și multe altele, până la ciclurile somnului deja foarte cunoscute și studiate pe etape.
Astfel, chiar este recomandat să iei o pauză la fiecare 90-120 de minute, pentru că asta este și durata unui ciclu ultradian al corpului nostru (vezi aici). Alții au mers mai departe și au stabilit echilibrul perfect – 50 minute de lucru cu 17 de pauză (vezi aici). Indiferent de ritmul pe care ți-l alegi, nu uita să folosești pauza și pentru mișcare. Schimbă mediul, ridică-te în picioare (pentru că deja am stabilit că biroul e locul de studiu, nu și de pauză). Mișcă-te din loc. Deconectează-te. Bucură-te cu adevărat de moment ca să te poți întoarce la birou pregătit să închei ziua de studiu cu succes.
Vezi și acest articol despre 10 lucruri de făcut înainte să începi facultatea.
Sper că ți-a plăcut măcar unul din cele 5 sfaturi pentru studenți la prima sesiune. Dacă vrei să împărtășești cu mine din experiența ta, aștept cu bucurie un mesaj mai jos sau pe insta. Până data viitoare spor la examene!